Styczne do okręgu
wixa04: Z punktu P(−1,13) poprowadzono dwie styczne do okręgu (x−2)2 + (y−4)2 = 9. Oblicz odległość
między punktami styczności.
10 sty 12:59
5-latek: Odleglosc miedzy punktami stycznosci wedlug mnie jest rowna srednicy okregu .
10 sty 13:02
iteRacj@:
![rysunek](rys/136156.png)
witaj
5−latku
odległość nie będzie równa średnicy
10 sty 13:06
5-latek:
![rysunek](rys/136157.png)
napisalem bzdure
10 sty 13:06
5-latek: Dzien dobry
iteRacjo
10 sty 13:07
iteRacj@: ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ale dzięki Twojemu rysunkowi widać, że będzie równa dwóm wysokościom trójkąta i widać którego Δ
10 sty 13:11
iteRacj@: @wixa04
1. proste styczne do okręgu mają równania Ax+By+C=0 i należy do nich P(−1,13) , z tego wylicz C
2. odległość środka okręgu od szukanych punktów styczności jest równa promieniowi i okręgu,
to pozwoli znaleźć A i B
3. teraz wylicz współrzędne punktów styczności
4. i zostaje obliczyć odległość pomiędzy nimi czyli wzór na odległość między punktami
10 sty 13:31
5-latek: Srodek okregu S(2,4)
Odleglosc punktu P(−1,13) od punktu S
| √90 | |
d= P{32+(−9)2}= √90 czyli r nowego okregu r= |
| |
| 2 | |
| 1 | | 17 | |
Srodek odcinka SP=( |
| , |
| ) |
| 2 | | 2 | |
Chcialem to zrobic iteRacjo z konstrukcji elelmntarnej stycznej do okregu ale wyjda troche
brzydkie obliczenia
Bo nowy okrag bedzie mia rownanie
| 17 | | 90 | |
(x−0,5)2+(y− |
| )2= |
| |
| 2 | | 4 | |
Jednak do czego zmierzam
Przyrownujac te dwa rownania okregow do siebie wyznaczymy punkty stycznosci
Przyjmujac na chwile ze ten drugi okrag ma rownanie ladniejszse powiedzmy takie
(x−1)
2+(y−8)
2= 25
WIec tak
Rowmie okregu w zadaniu bylo takie
(x−2)
2+(y−4)
2=9
Wyznaczone
(x−1)
2+(y−8)
2=25
Przepisze jeszcze raz
{(x−2)
2+(y−4)
2=9
{(x−1)
2+(y−8)
2=25
Jak z tego ukladu wyznaczyc punkty stycznosci ?
10 sty 13:35
iteRacj@:
ja nie wiem, dlaczego jest liczony nowy okrąg?
10 sty 13:42
5-latek: Za chwile wstawie skan .
10 sty 13:43
iteRacj@:
wygląda to na zadanie, którego jednym z celów może być sprawdzenie, czy uczeń bierze pod uwagę,
że styczna do okręgu może być prostopadła do osi OX
10 sty 13:47
10 sty 13:48
5-latek: Przepraszam ale to nie to Zaraz poprawie
10 sty 13:48
10 sty 13:54
iteRacj@:
Opisany na zdjęciu sposób jest dobry, gdybyśmy nie chcieli korzystać z tego, że okrąg jest
narysowany w układzie współrzędnych.
To zadanie sprawdza umiejętności z geometrii analitycznej, więc warto wybrać krótki sposób
rozwiązania oparty na znanych uczniom wzorach. Dlatego podany o 13:31 sposób będzie znacznie
krótszy.
A jesli chodzi o Twoje pytanie dotyczące znalezienia współrzędnych punktów wspólnych dwóch
okręgów (13:35), to po prostu trzeba rozwiązać ten układ równań.
10 sty 14:04
5-latek: Wlasnie jak
iteRacjo
10 sty 14:05
iteRacj@: podnieś w obu równaniach do kwadratu nawiasy i odejmij stronami,
wyrazy w kwadracie się zredukują i wygląda na to, że wynik będzie szybko
10 sty 14:10
iteRacj@: *odejmij stronami oba równania od siebie
10 sty 14:11
5-latek: Pozniej sprobuje zrobic . dzieki
10 sty 14:12
5-latek: No to odejmuje drugie od pierwszsego
(x−1)2−(x−2)2+(y−8)2−(y−4)2=16
x2−2x+1−(x2−4x+4)+y2−16y+64−(y2−8y+16)=16
2x−3−8y+48=16
2x−8y= 16−45=29
2x−8y=29
Chce wyznaczyc punkty przeciecia sie tych okregow opisanych tymi rownaniami z 13 : 35
Teraz co dalej ?
Wyznaczyc z tego x i wstawic np do 1 rownania i wyznaczyc y ?
Jesli tak to troche beda rachunki niemile ale chodzi o algorytm .
12 sty 10:27
iteRacj@:
![rysunek](rys/136236.png)
trzeba rozwiazywać dokładnie tak, jak piszesz
punkty wspólne obu okregów leżą na prostej, której równanie wyliczyłeś
trzeba wyliczyć z niego jedną zmienną i wstawić, do równania ktoregokolwiek z okręgów
13 sty 21:40
5-latek: Dobry wieczor
13 sty 21:47
iteRacj@:
tak, wieczór z geometrią analityczną to dobry wieczór
13 sty 21:57
Basia: Proponuję jeszcze inny sposób.
A, B punkty styczności
SA
→⊥PA
→
|SA|=r
P(−1,13) S(2,4) r=2
pr. PS
y= ax+b
4=2a+b
13=−a+b
2a+b=4
a−b=−13
−−−−−−−−−−−−−−−
3a = −9
a=−3
b=16
y = −3x+16
3x+y+16=0
SA
→ = [3k, k]
√9k2+k2 =3
10k
2=9
lub
| 9√10 | | 3√10 | |
SA→[− |
| ; − |
| ] |
| 10 | | 10 | |
SA
→[x−2; y−4]
lub
lub
| 20+9√10 | | 40+3√10 | |
A( |
| ; |
| ) |
| 10 | | 10 | |
| 20+9√10 | | 40+3√10 | |
B(− |
| ;− |
| ) |
| 10 | | 10 | |
nie wiem czy się nie pomyliłam, ale i tak mniej paskudne te rachunki niż rozwiązywanie układu
równań
14 sty 14:10
iteRacj@:
jeden z tych punktów należy do prostej x=−1, chyba gdzieś jest pomyłka w rachunkach
14 sty 14:14
Basia: całkiem możliwe; nie liczyłam na kartce, a tu mi się często jakieś liczby poprzestawiają
14 sty 14:48
Basia:
współrzędne SA→ to nie [3k,k] tym razem wektory sobie poprzestawiałam
SA→[x−2;y−4]
(x−2)2+(y−4)2 = 9
PA→[x+1;y−13]
(x−2)(x−1)+(y−4)(y−13)=0
układ równań chyba podobny do tego który napisał 5−latek
14 sty 15:00
Eta:
![rysunek](rys/136244.png)
Witam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A może tak:
P(−1,13) , S(2,4) r=|BS|= 3
|PS|
2=90 to |PB|
2=81 ⇒ |PB|=9
Deltoid ASBP ma pole:
| |AB|*|PS| | |
P= 9*3 i P= |
| ⇒ 54=|AB|*3√10 |
| 2 | |
===================
14 sty 15:19
iteRacj@:
Eta podziekuję, owszem, za superszybki sposób rozwiązania
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ale było całkiem miło wymieniać myśli i sposoby od kilku dni po trochu, a teraz się to
skończyło...
14 sty 15:33
Eta:
14 sty 15:36