pochodna
granice: lim (tgx)tgx
x→0+
czy mogę to zapisać po prostu jako e do potęgi tgx*ln(tgx) co daje po podstawieniu e0 e0=1
?
10 sty 12:48
Jerzy:
Ta granica wynosi 1, ale nie pisz bzdur.
limx→0+tgx*ln(tgx) = [ 0*(−∞) ] , a to jest symbol nieoznaczony, więc zastosuj regułe H
10 sty 13:01
granice: Czyli e
?
| | 1 | | −1 | | cos2x*tgx | |
?= tgx: |
| = |
| * |
| =0 |
| | ln(tgx) | | cos2x | | −1 | |
więc e
0=1
10 sty 13:08
granice: Czyli e
?
| | 1 | | −1 | | cos2x*tgx | |
?= tgx: |
| = |
| * |
| =0 |
| | ln(tgx) | | cos2x | | −1 | |
więc e
0=1
10 sty 13:08
Jerzy:
| | 1 | |
Wynik masz dobry,ale sposób liczenia zły ( żle policzona pochodna z |
| ) |
| | ln(tgx) | |
Podstaw tgx = t i policz lim
t→0+ t*ln(t)
10 sty 13:14
10 sty 13:20