pochodna
granice: Jak obliczyć pochodną z takiego wyrażenia?
3ln(x2+1) ?
10 sty 12:09
granice: wiem jak obliczać z ln(x2+1) chodzi mi najbardziej co zrobić z tą trójką albo co zrobić jak
będziemy mieli zamiast 3 np 3x
10 sty 12:10
Jerzy:
f(x) = 3 , to funkcja stała i wyciagamy ją przed pochodbą
Jeśli bedzie: f(x) = 3x*ln(x
2 + 1) to już stosujemy wzór na iloczyn funkcji.
10 sty 12:12
Jerzy:
| | 2x | |
f'(x) = 3*ln(x2 +1) + 3x* |
| |
| | x2 + 1 | |
10 sty 12:14
granice: dziękuje ślicznie
10 sty 12:20