jednokladnosc
kama: 1. Odcinek CD jest obrazem odcinka o końcach A(1,1) i B(2,0) w jednokładności o środku S
(1,−1). Sporządź rysunek i oblicz pole czworokąta ABCD.
zrobiłam to zadanie wektorami
punkt c (1,−5) D (−1,−3) widzę czworokąt i podzieliłam na dwa trójkąty rysując wysokości. Stąd
mam odcinek |SD|=6 to ze wzoru na odległość dwóch punktów dalej znalażłam tak samo długość
odcinka |SA| i teraz mam problem narysowałam wysokości które WIDZE i "po ktakach"


cii

umiem odczytać, ale przecież w liceum tak nie można więc jak ? Ze wzoru na odległośc odcinka
czyli punktu C od SA i analogicznie drugie h trochę długo ...jest jakiś prostszy sposób?
10 sty 11:59
kama:

Rysunek jest oczywiście beznadziejny nie umiem tego tu zrobić, ale w zeszycie jest ok i teraz
właśnie pytam jak obliczyć te czerwone wysokości ze wzoru na odległość punkt c od prostej ad ?
czy jest soc prostszego "przecie nie po kratach panie"
10 sty 12:05
5-latek:

Skoro tak wyszlo to mo sprawdz czy ABII CD wtedy mas trapez
A jesli nie chcesz to wzor Brahmagupty
S=
√(s−a)(s−b)(a−c)(s−d)
s − polowa obwodu
10 sty 12:12
5-latek: Poza tym ten czworokat moze wygladac roznie w zaleznosci od ... no wlasnie czego nie podano
?
10 sty 12:20
kama: Przepraszam źle napisałam jest podana skala k= − 2
10 sty 12:26
kama: równoległośc prostych ze współczynnika a obliczyłam mając już wspólrzędne wszytskich punktów.
10 sty 12:26
5-latek:

A dlaczego nie tak ?
10 sty 12:27
kama: mi chodzi o długość wysokości .. jak obliczyłam z wyznaczenia wzoru prostej ad i odległość
punktu d
od prostej i analogicznie w drugim trójkącie. Wynik się zgadza, ale ja pytam czy nie ma innego
sposobu/
10 sty 12:28
5-latek:
10 sty 12:28
kama: no wiem że można mając współrzędne wierzchołków w układzie (choc nie znałam dotąd jego nazwy
)obliczyc pole, ale czy jest jeszcze coś prostszego ?
10 sty 12:30
kama: fajna nazwa tego wzoru na marginesie dyskusji
10 sty 12:31
kama: ważne, że jest w tablicy
10 sty 12:31
5-latek: WEdlug mnie obrazem punktu A jest punt C
Obrazem punktu B jest pubkt D
Wiec ten czworokat nie bedzie wygladal tak ja na rysunku z 12 : 05
Bedzie tak jak na rysunku 12 : 12
Liczysz wspolczynnik kierunkowy prostej AB i wspolczynnik kierunkowy prostej CD jesli sa rowne
to jest trapez
Wysokosc tego trapezu to odleglosc punktu A od prostej CD
10 sty 12:35
PW: Równoległości AB i CD nie trzeba "wyliczać" − to własność jednokładności (obraz odcinka w
jednokładności jest do niego równoległy).
Tak więc ABCD jest trapezem.
10 sty 12:37
5-latek: Dzien dobry
PW 
tak masz oczywiscie racje (wymknelo mie sie to z pamieci )
Jestem teraz zajety ciagami
10 sty 12:39
kama: Zgadza się punkty będą tak jak na 12:12 tak mam w zeszycie, to błąd w takim byle jakim rysunku
nie umiem tego tu robić.
10 sty 12:41
kama: Ale dzięki wszystkim
10 sty 12:42
5-latek: kliknij na ikone ukladu
Tam gdzie jest ten milimetrowy kiknij i pusc myszke i rozjedzaj sobie w prawo w lewo do gory
i na dol
beda sie zmienialy kratki .kliknij i masz uklad jaki chcesz .probuj
10 sty 12:47
PW: kama, policzyć długości boków ΔABS i wszystko jasne − to bardzo "ładny" trójkąt, łatwo
policzyć wysokość opuszczoną z S na bok AB. Trójkąt CDS jest jego obrazkiem w podobieństwie,
więc wysokość opuszczoną z S na bok CD też mamy.
10 sty 12:49