Równanie trygonometryczne z podwójnym kątem
PRQ: Rozwiąż równanie 2sinxcosx − 1 = 0 w przedziale <0;2π>
Zamieniłem to równanie na sin2x = 1 i ze znalezionego w internecie wykresu odczytałem wartości,
można to jakoś zrobić bez rysowania wykresu(korzystając z wykresu zwykłego sinusa i cosinua) i
bez zamiany na podwójny kąt?
10 sty 11:44
Jerzy:
| | π | | π | |
sin2x = 1 ⇔ 2x = |
| + 2kπ ⇔ x = |
| + kπ |
| | 2 | | 4 | |
i "wychwytujesz" kąty z zadanego przedziału.
10 sty 11:50
PW: Bez zamiany na sin2x nie da się raczej (bo jak narysować wykres iloczynu dwóch funkcji?).
Ale tak w ogóle to nie rozśmieszaj publiczności: "ze znalezionego w internecie wykresu
odczytałem wartości..."
10 sty 11:53
PRQ: Ze znalezionego w internecie miałem na myśli, że w internecie nauczyłem się jak taki wykres
narysować droga publiczności
10 sty 12:02