matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Michal:
Jak obliczyć taka granice :
1
X→
∞
lim x(e
− 1)
x
E podniesione do tego ułamka 1/x Jakby ktoś mógł tak w miarę krok po kroku
10 sty 11:30
Jerzy:
e
1/x
− 1
= lim
= 1
1/x
10 sty 11:37
Jerzy:
e
x
− 1
Korzystamy ze znanej granicy: lim
x→0
= 1
x
10 sty 11:38
Michal:
Dziękuję!
10 sty 11:39