Czwrokaty
BARTEG: W czworokacie ABCD |AC|= 5 kat BAD = katowi BCD = 90 stopni sin ABC = √5/3 . Oblicz dlugosc
przekatnej BD
10 sty 11:30
Jerzy:

A łyżka na to: "niemożliwe"
sin(∡ABC) = sin90
0 = 1
10 sty 11:33
BARTEG: Czyli jest to blad w zadaniu
10 sty 11:38
Jerzy:
Wszystko na to wskazuje.Popatrz sam na rysunek.
10 sty 11:41
BARTEG: Tak wlasnie myslalem ale wolalem sie upewnic dzieki
10 sty 11:42
===:
a dlaczegóż to czworokąt ma być prostokątem
10 sty 11:52
10 sty 11:54
Jerzy:
@=== ... przeczytaj uważnie tekst i pokaż mi czworokąt, który ma dwa przeciwległe katy
proste i nie jest prostokatem.
10 sty 11:57
===:
...pomyśl trochę a sam znajdziesz
10 sty 11:58
===:
10 sty 12:01
Jerzy:
Masz rację ..... zaćmienie
10 sty 12:02
===:
... jak widać zdarza się i najlepszym
10 sty 12:08