Styczna
Polok122: Stycznia do prostej y=x
Jest ich nieskończenie wiele czy nie istnieje
10 sty 11:04
Jerzy:
Odpowiedz sobie na pytanie , co to jest styczna.
10 sty 11:05
Polok122: Ja bym obstawiam, że styczna musi mieć jeden punkt wspólny z f, wiec w tym wypadku nie
istnieje, ale nie wykluczam tego ze mogę się mylić
10 sty 11:10
Jerzy:
Nie mylisz się.
10 sty 11:10
PW: Tak w ogóle to punktów wspólnych stycznej i wykresu funkcji może być więcej. Nie można uprawiać
matematyki na zasadzie "ja bym obstawiał", to nie wyścigi konne.
To jaka jest definicja stycznej do wykresu funkcji f w punkcie (x0,f(x0)?
10 sty 11:16
Jerzy:
Bardzo trafna uwaga
PW 
Styczna do krzywej w punkcie moze mieć więcej puntów wspólnych z krzywą.
10 sty 11:22
Lech: Wykres funkcji f(x) = sin2 x , ma dwie styczne y =1 , oraz y =0 i te styczne maja
nieskoncenie
duzo punktow stycznosci !
10 sty 15:38