Całka nieoznaczona
Whale: Oblicz całkę przez podstawienie:
10 sty 10:53
jc: | | 1 | | dt | |
t=xn, dt=n xn−1dx, całka = |
| ∫ |
| |
| | n | | t2+a2 | |
10 sty 11:00
Damian: Mam pytanie, czy taka operacja jak ta czyli wyciagniecie 1/n przed calke jest dopuszczalna
Przeciez liczba n jest w tym przypadku niewiadoma i wydaje mi sie ze nie mozemy tak zrobic,
tak jak robimy to z liczbami stalymi
10 sty 13:06
Jerzy:
Możemy, bo n jest pewną ustaloną liczba naturalną.
10 sty 13:07
Adam: Tak jak jc napisał
Ale dla n≠0
10 sty 13:34