Całka nieoznaczona metodą podstawiania
Damian: Proszę o wskazanie gdzie popełniam błąd
∫x/(1−x)12 dx
Mam tak
1−x=t
dx=−1dt
∫−dt/t12=−∫dt/t12=−∫1/(1−x)12 dt= 1/11(1−x)11
Jest to błedny wynik poniewaz po wyliczeniu pochodnej wynik wynosi
1/(1−x)12
Proszę wiec o pomoc.
10 sty 10:52
jc: x=1−t, dx=−dt
| | x | | 1−t | |
∫ |
| dx = −∫ |
| dt |
| | (1−x)12 | | t12 | |
10 sty 10:58
Jerzy:
A co się stało z x − em z licznika ?
10 sty 10:58
Damian: wyzej obliczylem ze t=1−x
dlatego wychodzily mi bledne wynik.
w liczniku mamy x wiec przydalo by sie bo obliczyc
więc przenosimy x na lewo t na prawo i wychodzi ze x=1−t
na koncu podstawiamy.
10 sty 12:44
10 sty 12:49
Damian: Dla zainteresowanych, poprawny wynik
| 1 | | 1 | |
| − |
| +C |
| 11(1−x)11 | | 10(1−x)10 | |
10 sty 14:20