Funkcje
Sylwia: DAna jest funkcja f określona wzorem f(x)=x2−6x+8. Wyznacz wartosc najwiekszą i najmniejszą
funkcji f w zbiorze <0,3>
3 lut 18:53
Basia:
Znajdź najpierw współrzędne wierzchołka paraboli, która jest wykresem tej funkcji.
Podaj wynik.
Potem podpowiem co dalej.
3 lut 18:56
Sylwia: q= −1 p=3
3 lut 19:00
Basia:
dobrze
p=3∊<0,3> czyli q=−1 będzie najmniejszą wartością funkcji w tym przedziale.
największą musi być zatem f(0)=8
3 lut 19:12
:): nie rozumiem z tym q i dlaczego jak oblicza się największą wartość do podstawia się za x akurat
8?
3 lut 19:18
:): za x akurat 0*
3 lut 19:18