algebra liniowa
mnich : znajdz pierwiastki rownan
a) x3+8=0
b) x6+64=0
c) x6−1=0
10 sty 02:28
===:
...popatrz na wzory
a3+b3
a3−b3
10 sty 08:23
PW: Hasło "algebra liniowa" bardzo ułatwia zrozumienie o co idzie. Domyślić się można, że jesteś
studentem, ale napisz po ludzku:
− Rozwiązać w zbiorze liczb rzeczywistych, czy zespolonych?
10 sty 12:03
mnich: liczb zespolonych
10 sty 20:32
PW: c)
x
6=1
− sześć rozwiązań tego równania tworzy zbiór zwany pierwiastkiem szóstego stopnia z jedności.
Przedstawiamy
1 = cos0+isin0
i stosujemy wzory de Moivre'a. Każda liczba postaci
| | 2kπ | | 2kπ | |
ωk=cos |
| +isin |
| , k=0,1,2,3,4,5 |
| | 6 | | 6 | |
jest rozwiązaniem, gdyż
ω
k6= cos2kπ+isin2kπ=cos0+isin0=1.
Więcej rozwiązań nie ma (równanie szóstego stopnia ma co najwyżej 6 rozwiązań).
Chcąc przedstawić rozwiązania w postaci algebraicznej podstawiamy kolejne k:
ω
0=cos0+isin0=1
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
ω1=cos |
| +isin |
| = |
| +i |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 2π | | 2π | | π | | π | | 1 | | √3 | |
ω2=cos |
| +isin |
| =−cos |
| +isin |
| =− |
| +i |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
ω
3=cosπ+isinπ=−1
itd.
Kto ma kłopoty z trygonometrią może sobie przyspieszyć korzystając z faktu, że ω
k są na okręgu
jednostkowym wierzchołkami sześciokąta foremnego.
10 sty 21:47
Mila:
a) x
3+8=0
(x+2)*(x
2−2x+4)=0
x=−2 lub x
2−2x+4=0
Δ=4−16=−12=12i
2
| | 2−2√3*i | | 2+2√3*i | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=−2 lub x=1−
√3 i lub x=1+
√3i
10 sty 23:22
Mila:
b)
x
6+64=0
(x
2)
3+4
3=0
(x
2+4)*(x
4−4x
2+16)=0
x
2=−4 lub x
4−4x
2+16=0, Δ=16−64=−48=16*3*i
2
| | 4−4√3i | | 4+4√3i | |
x2=4i2 lub x2= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=2i lub x=−2i lub x
2=2−2
√3i lub x
2=2+2
√3i
dokończ, wzory de Moivre'a
10 sty 23:33