największa i najmniejsza wartość funkcji w przedziale
asia kozlow: | | 1 | | 1 | |
wyznacz najmniejszą i największą wartość f w przedziale < |
| |
| > |
| | 3 | | 2 | |
f(x) = x
x
Wykazałam na razie to, że po przyrównaniu x
x ' = 0 dla x nie ma rozwiązań
bo e
xln(x)(1+ln(x)) ≠ 0, e i ln do jakiejkolwiek potęgi lub z jakiejkolwiek liczby nie może
być równy 0.
| | 1 | | 1 | |
Tylko teraz pozostaje porównanie |
| 1/3 i |
| 1/2 |
| | 3 | | 2 | |
i z tym mam problem. Która z nich to wartość największa a która najmniejsza?
10 sty 01:09
Adamm: nieprawda
1+ln(x)=0 dla x=e−1
1/3<1/e<1/2
w tym punkcie f' przechodzi z − na + czyli dla x=e−1 mamy minimum
największa to będzie albo (1/3)1/3 albo (1/2)1/2
jak to zrobić? porównaj, podnieś do potęgi
jeśli ci wyjdzie nieprawda, to mamy sprzeczność i nierówność w drugą
jeśli nie, to znaczy że tak ma być
10 sty 01:39
asia kozlow: | | 1 | | 1 | |
Ok dzięki masz rację, wyszła największa |
| 1/2. A najmniejsza |
| 1/3 a na |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
|
| 1/e jest rzeczywiście załamanie monotoniczności, czyli nie jest to ani największe |
| | e | |
ani najmniejsze, zakładając, że należy w ogóle do tego przedziału (ciężko tutaj to policzyć
ale po prostu wystarczy zauważyć, że nie trzeba).
10 sty 14:18
Adamm: napisałem że mamy tam minimum
dla x=1/e mamy wartość NAJMNIEJSZĄ
10 sty 15:35