relacje
jjj: Zbadać czy relacja jest zwrotna, symetryczna, przechodnia . jesli jest relacją równoważnosci to
wskazać klasy abstrakcji
R⊆Z
2 xRy⇔5|(2x+3y)
że jest zwrotna i przechodnia to wykazałam, nie wiem jak się zabrać za to czy jest symetryczna

oraz jak później wskazać jej klasy abstrakcji
9 sty 23:46
Adamm: 5|(2x+3y) ⇒ 5|(2y+3x)
mamy wykazać prawdziwość tej implikacji
5|(2x+3y) ⇒ 5|[(2x+3y)−5(x+y)] ⇒ 5|[−(2y+3x)] ⇒ 5|(2y+3x)
czyli jest symetryczna
10 sty 01:36
jjj: okej a jak klasy abstrakcji tutaj wskazać?
11 sty 12:12
Pytający:
Dla x,y takich, że xRy mamy:
2x+3y=5k, k∊ℤ
3x+2y=5m, m∊ℤ
x=y+5(m−k)
Zatem x, y są w relacji, jeśli dają taką samą resztę z dzielenia przez 5, czyli jest 5 klas
abstrakcji, każda odpowiada liczbom dającym resztę z dzielenia przez 5 odpowiednio 0,1,2,3,4.
[0]R={5k: k∊ℤ}
[1]R={1+5k: k∊ℤ}
[2]R={2+5k: k∊ℤ}
[3]R={3+5k: k∊ℤ}
[4]R={4+5k: k∊ℤ}
Krócej:
[x]R={x+5k: k∊ℤ}
11 sty 13:11