kombinatoryka
Paluch: Nie potrafię ugryźć tego zadania
Z talii 52 kart (4 kolory, po 13 kart w każdym kolorze) losujemy 7 kart. Ile jest takich
wyników
losowania, wśród których są karty wszystkich czterech kolorów?
Ktoś jest w stanie mi pomóc? Dziękuję z góry
9 sty 23:44
Eta:
Losujemy po jednej karcie z każdego koloru
na 134 sposobów
pozostałe 3 karty już dowolnie na 48*47*46 sposobów
zatem mamy
134*48*47*46=........ sposobów
9 sty 23:55
Pytający:
Eta, nawet jeśli uwzględniasz kolejność losowania, raczej niektóre losowania policzyłaś
wielokrotnie.
Poniżej zakładam, że kolejność losowania nie ma znaczenia:
• metoda włączania i wyłączania:
// (wybór 7 kart spośród kart w 4 kolorach)
// −(wybór 7 kart spośród kart w 3 kolorach)
// +(wybór 7 kart spośród kart w 2 kolorach)
// −(wybór 7 kart spośród kart w 1 kolorze)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=binomial(52,7)-binomial(4,1)*binomial(39,7)%2Bbinomial(4,2)*binomial(26,7)-binomial(4,3)*binomial(13,7)
• łopatologicznie:
7= // każdy składnik odpowiada ilości kart jakiegoś koloru (trzeba wybrać kolory i karty)
4+1+1+1
3+2+1+1
2+2+2+1
https://www.wolframalpha.com/input/?i=binomial(4,1)*binomial(13,4)*binomial(13,1)%5E3%2Bbinomial(4,1)*binomial(13,3)*binomial(3,1)*binomial(13,2)*binomial(13,1)%5E2%2Bbinomial(4,3)*binomial(13,2)%5E3*binomial(13,1)
10 sty 00:45
Pytający:
Ano kolejność nie powinna mieć znaczenia, ale u Ciebie ma (ale tylko trochę, bo nie
uwzględniasz wszystkich możliwych kolejności).
Może tak będzie prościej: załóżmy, że mamy dwukolorową talię składającą się z 4 kart (po 2
karty każdego koloru). Losujemy 3 karty. Ile jest takich wyników losowania, wśród których są
karty wszystkich 2 kolorów?
Możesz spróbować wypisać wynikające z Twojej metody 2
2*2=8 różnych wylosowań, powodzenia.
10 sty 01:51