Basia:
Równanie
4x
3−5x
2−7x+2=0
może mieć następujące pierwiastki wymierne
±1;±2;±
12;±
14
4*1
3−5*1
2−7*1+2=4−5−7+2≠0
4(−1)
3−5(−1)
2−7(−1)+2 = −5−7+7+2=0
dzielimy 4x
3−5x
2−7x+2 przez x−(−1)=x+1
4x
3−5x
2−7x+2 :x+1 = 4x
2−9x+2
−4x
3−4x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−9x
2−7x+2
9x
2+9x
−−−−−−−−−−−−−−−−
2x+2
−2x−2
−−−−−−−−−−−−−
0
4x
3−5x
2−7x+2 = (x+1)(4x
2−9x+2)=0
x+1 = 0
x=−1
lub
4x
2−9x+2=0
Δ=81−4*4*2 = 81−32 = 49
√Δ=7
x
1=
9−78 =
28=
14
x
2=
9+78=
168=2
k=−1 lub k=
14 lub k=2
sin
25x=−1 równanie nie ma rozwiązania
sin
25x=
14 ⇔
sin5x=
12 lub sin5x=−
12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin
25x=2
sin5x=
√2 ≈1,41
lub
sin5x = −
√2≈ −1,41
żadne z tych równań nie ma rozwiązania bo
−1≤sin5x≤1