Funkcje
Satan: Funkcja g jest określona w zbiorze wszystkich liczb rzeczywistych w następujący sposób:
jeśli x ∊ <k, k+1) dla pewnej liczby całkowitej k, to g(x) = kx − k − 1
a) narysuj wykres funkcji g w przedziale <−2, 0)
b) uzasadnij, że funkcja g nie ma miejsc zerowych
c) rozwiąż równanie g(x) = 2010
O ike podpunkt a zrobiłem, o tyle na podpunkt b i c nie mam pomysłu. Szukałem rozwiązania,
znalazłem, ale jest ono dla mnie niezrozumiałe

Dlatego jeśli ktoś ma chwilę, proszę mawet
na tamtym rozwiązaniu mi to wytłumaczyć
Adamm: kx−k−1=0
kx=k+1
dla k=0 nie ma rozwiązań
dla k≠0
ma być
k(k
2−k−1)≤0 ∧ 0<k(k+1)(k−1)
k∊(−
∞. (1−
√5)/2]∪[0, (1+
√5)/2] oraz k∊(−1, 0)∪(1,
∞)
k∊(−1. (1−
√5)/2]∪(1, (1+
√5)/2]
a w tych przedziałach się żadna liczba całkowita nie zawiera
czyli takie k nie istnieje