geo analityczna
koko: napisz równania ogólne stycznych do danego okręgu o i przechodzących przez punkt a jeśli
x
2+y
2=9 A(−5,3)
Robiłam w ten sposób:
S(0,0) y=ax+b −> 3=−5a+b −> b=3+5a −> y=−5a+3+5a więc y=3− to jest jedna prosta
W odpowiedziach są dwie i nie wiem jak wyliczyć tą drugą.

Ta druga to 15x+8y+51=0
Janek191:

y =a x + b A = ( − 5, 3)
S = (0,0) r = 3
3 = − 5 a + b ⇒ b = 5 a + 3
y = a x + 5 a + 3
a x − y + 5 a + 3 = 0
Odległość tej prostej od ( 0, 0) jest równa r = 3
I a*0 − 1*0 + 5 a + 3 I | |
| = 3 |
√ a2 + 1 | |
I 5 a + 3 I = 3
√a2 + 1
25 a
2 + 30 a + 9 = 9 a
2 + 9
16 a
2 + 30 a = 0
a = 0 lub 16 a + 30 = 0
więc
| 75 | | 24 | | 51 | |
b = 3 lub b = − |
| + |
| = − |
| |
| 8 | | 8 | | 8 | |
Proste:
| 15 | | 51 | |
y = 3 oraz y = − |
| x − |
| |
| 8 | | 8 | |