matematykaszkolna.pl
STEreoMetria Michał : rysunekCześć, zadanko z sterometrii: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o ramionach długości 5 i podstawie długości 2 \sqrt{5}. Kąt między przekątną ściany bocznej zawierającej podstawę tego trójkąta a sąsiednią ścianą boczne jest rówy 45 stopni. Oblicz wysokość tego graniastosłupa. Najpierw wyliczyłem linie przerywana 5+H2=25 h=25 Pp=10 10=5h*1/2 h=4 I co teraz brakuje mi choć jednej przekątnej zeby uzyc tw. cosemotka jakieś rady? emotka Pozdrawiam cieplutko <3
9 sty 21:51
Michał : Przepraszam za bałagan w tym co piszę najpierw liczyłem z wujaszka Pitagora H podstawy H=25 czyli pole podstawy 10 z tego wyliczyłem niebieską linie będącą jedną z wysokości trójkąta − wyszło 4 jak by co emotka
9 sty 22:02
Michał :
9 sty 22:38
PW: Michale, albo pytasz jak to zrobić, albo urządzasz konkurs pt. "jakieś rady?" Mam radę − opisać wprowadzone oznaczenia, dobrze by było na rysunku, bo nikt nie ma ochoty domyślać się, co oznaczyłeś jako H, h, czy Pp. Takie rozwiązanie na maturze przepadnie.
9 sty 22:44
Eta: rysunek
 1 
P(ABC)=10 i P=

w*5 ⇒ w=4
 2 
ΔDEC jest prostokątny i równoramienny o ramionach w=4 to |EC|=w2= 42 z tw. Pitagorasa w ΔEFC: H= (42)2−(25)2= 12 ⇒ H=23 =======
9 sty 22:48
Michał : Bardzo dziękuję Eta =) Nie dostrzegałem tego że DEC jest prostokątny eh No ale na szczęscie mnie uratowałaś, bardzo doceniam i dziękuję. A Ciebie PW przepraszam za chaos jaki wytwarzam. Pomyslalem ze jezeli zrobie krotki opis zadania to kazdy się będzie w stanie domyślić o co mi chodziło. Ale masz rację nastęnym razem postaram się to solidnej rozpisać. Pozdrawiam was cieplutko, dziękuje jeszcze raz za pomoc <3 emotka
9 sty 23:03
Eta: emotka
9 sty 23:13