STEreoMetria
Michał :

Cześć, zadanko z sterometrii:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o ramionach długości 5 i podstawie
długości 2 \sqrt{5}. Kąt między przekątną ściany bocznej zawierającej podstawę tego trójkąta a
sąsiednią ścianą boczne jest rówy 45 stopni. Oblicz wysokość tego graniastosłupa.
Najpierw wyliczyłem linie przerywana
5+H
2=25
h=2
√5
Pp=10
10=5h*1/2
h=4
I co teraz brakuje mi choć jednej przekątnej zeby uzyc tw. cos

jakieś rady?

Pozdrawiam
cieplutko <3
9 sty 21:51
Michał : Przepraszam za bałagan w tym co piszę

najpierw liczyłem z wujaszka Pitagora H podstawy
H=2
√5
czyli pole podstawy 10
z tego wyliczyłem niebieską linie będącą jedną z wysokości trójkąta − wyszło 4 jak by co
9 sty 22:02
Michał :
9 sty 22:38
PW: Michale, albo pytasz jak to zrobić, albo urządzasz konkurs pt. "jakieś rady?"
Mam radę − opisać wprowadzone oznaczenia, dobrze by było na rysunku, bo nikt nie ma ochoty
domyślać się, co oznaczyłeś jako H, h, czy Pp.
Takie rozwiązanie na maturze przepadnie.
9 sty 22:44
Eta:
| 1 | |
P(ABC)=10 i P= |
| w*5 ⇒ w=4 |
| 2 | |
ΔDEC jest prostokątny i równoramienny
o ramionach w=4 to |EC|=w
√2= 4
√2
z tw. Pitagorasa w ΔEFC:
H=
√(4√2)2−(2√5)2=
√12 ⇒ H=2
√3
=======
9 sty 22:48
Michał : Bardzo dziękuję Eta =) Nie dostrzegałem tego że DEC jest prostokątny eh

No ale na szczęscie
mnie uratowałaś, bardzo doceniam i dziękuję.
A Ciebie PW przepraszam za chaos jaki wytwarzam. Pomyslalem ze jezeli zrobie krotki opis
zadania to kazdy się będzie w stanie domyślić o co mi chodziło. Ale masz rację nastęnym razem
postaram się to solidnej rozpisać.
Pozdrawiam was cieplutko, dziękuje jeszcze raz za pomoc <3
9 sty 23:03
Eta:
9 sty 23:13