x3dx | ||
∫ | ||
x4−x2+1 |
1 | t | ||
∫ | dt | ||
2 | t2−t+1 |
1 | t | |||||||||||||||||
∫ | ||||||||||||||||||
2 |
|
1 | √3 | |||
t− | = | u | ||
2 | 2 |
√3 | ||
dt= | du | |
2 |
√3 |
| ||||||||||||||
∫ | du | ||||||||||||||
4 |
|
√3 | 1 | 4 | √3u+1 | ||
∫ | du | ||||
4 | 2 | 3 | u2+1 |
√3 | √3u+1 | ||
∫ | du | ||
6 | u2+1 |
1 | √3 | ||
ln|u2+1|+ | arctg(u)+C | ||
4 | 6 |
1 | t | 1 | 2t−1 | 1 | ||||||
= | ∫ | dt= | (∫ | dt+∫ | dt)= | |||||
2 | t2−t+1 | 4 | t2−t+1 | t2−t+1 |
1 | dt | ||||||||||||||||||
= | (ln(t2−t+1)+∫ | )= | |||||||||||||||||
4 |
|
1 | 2 |
| |||||||||||||
= | (ln(t2−t+1)+ | arctg( | ))= | ||||||||||||
4 | √3 | √3 |
1 | 1 | 2x2−1) | ||||
= | ln(x4−x2+1)+ | arctg( | )+C | |||
4 | 2√3 | √3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |