Równanie parametryczne okręgu
AZ: Równanie parametryczne okręgu to
x=acost
y=asint
a − promień, t∊[0,2π).
A jak wyznaczyć dziedzinę kiedy potrzebuję części okręgu, np. dolnej połowy? Np. w rozwiązaniu
do zadania mam: dla górnej połowy okręgu dziedzina to [0,π]. Skąd to się wzięło?
9 sty 21:12
Adamm:

t=0 to x=a, y=0
t=π/2 to x=0, y=a
itd.
jakoś to tam przechodzi i powstaje okrąg
ale to jest odwzorowanie ciągłe, więc nie będzie sytuacji że nam punkt nagle wypadnie nie
wiadomo gdzie
będzie się poruszać po swojej drodze
t jest większe, to się poruszamy przeciwnie do ruchu zegara
9 sty 21:17
Maciek: ale krzywy okrąg xdd
9 sty 21:18
Adamm: wiesz mogłem narysować okrąg i potem doczepić strzałeczki
w sumie to by było lepiej
9 sty 21:19
AZ: Już wszystko jasne. Dziękuję
9 sty 21:21