Ile jest wszystkich liczb 5=cyfrowych parzystych, których suma cyfr wynosi 7
Marta:
9 sty 21:11
Mila:
Rozkład liczby 7 na 5 składników, pierwsza cyfra różna od zera, ostatnia parzysta≤6
9 sty 21:39
Mila:
Studia czy LO? Można zastosować kombinacje z powtórzeniami.
9 sty 21:41
Pytający:
(x
1+1) // pierwsza cyfra
x
2,x
3,x
4,x
5 // kolejne cyfry
(x
1+1)+x
2+x
3+x
4+x
5=7, x
i≥0, 2|x
5
x
1+x
2+x
3+x
4=6−x
5
Równanie to ma:
| | | | | | | | | |
= | + | + | + | =130 rozwiązań i tyle jest takich liczb. |
| | | | | |
9 sty 21:41
Pytający:
Potwierdzam, można zastosować kombinacje z powtórzeniami.
9 sty 21:43
Mila:
Wyszło mi 46.
9 sty 21:43
Mila:
? liczę jeszcze raz.
9 sty 21:44
9 sty 21:53
Mila:
1) (x
1+1)+x
2+x
3+x
4+0=7
x
1+x
2+x
3+x
4=6
| | | |
= | =84 właśnie o tym 0 na końcu zapomniałam |
| | |
2)
(x
1+1)+x
2+x
3+x
4+2=7 i x
1≥1
x
1+x
2+x
3+x
4=4
3)
(x
1+1)+x
2+x
3+x
4+4=7
x
1+x
2+x
3+x
4=2
4) jedna liczba z cyfrą jedności 6
10006
Razem 46+84=130
Brawo
Pytający, zawsze czuwa.
9 sty 21:54