kiedy funkcja jest malejąca
franko: −x3−6x2+9x
9 sty 20:59
Maatema: Zrób podobnie jak zrobiła Mila w poprzednim zadaniu. Skorzystaj ze schematu Hornera i narysuj
wykres.
9 sty 21:04
franko: pierwiastki które mi wyszły to 0, 3−√3 i 3+√3
teraz narysowałem sobie wykres i nie jestem pewny co teraz to co jest powyżej zera to funkcja
rosnąca?
9 sty 21:10
Mila:
f '(x)=−3x
2−12x+9
f(x) malejąca ⇔f '(x)<0
−3x
2−12x+9<0 /
x
2+4x−3>0
Δ=16+12=28=4*7
| | −4−2√7 | | −4+2√7 | |
x1= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=−2−
√7 lub x
2=−2+
√7
f'(x)<0 ⇔x<−2−
√7 lub x>−2+
√7
9 sty 21:17
franko: dzięki, ratujesz mi życie. Już rozumiem co robiłem źle
9 sty 21:20
Maatema: Nie wiedziałem, że możesz użyć pochodnych

Z nimi jest prościej.
9 sty 21:25
Mila:
9 sty 21:58