oblicz
franko: Mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem?
x4−4x3−2x2+12x+9 większe równe zero
wyszły pi takie pierwiastki: −1 (podwójny). −3 i 3
więc to się równa od (−nieskończoności do −3> i od <3 do plus nieskonczonośći)
9 sty 20:36
franko: przepraszam jednak delta wyszła zero więc to 3 też jest podwójne więc powinno być rozwiązanie:
wszystkie rzeczywiste?
9 sty 20:38
Mila:
x4−4x3−2x2+12x+9≥0
W(x)=x4−4x3−2x2+12x+9
W(1)=1−4−2+12+9≠0
W(−1)=1+4−2−12+9=0
1 −4 −2 12 9 x=−1
1 −5 3 9 0
W(x)=(x+1)*(x3−5x2+3x+9)
p(x)=(x3−5x2+3x+9)
p(−1)=−1−5−3+9=0
1 −5 3 9 x=−1
1 −6 9 0
W(x)=(x+1)2*(x2−6x+9)=(x+1)2*(x−3)2
(x+1)2*(x−3)2≥0⇔x∊R
9 sty 20:45