Dla jakich wartości parametru m podana nierówność jest prawdziwa
pomoc: Dla jakich wartości parametru m podana nierówność jest prawdziwa dla wszystkich wartości x∈R?
(m−1)x2+(m−1)x+m>0
Nie wychodzi mi wynik
9 sty 19:55
===:
a jaką masz ospowiedź?
m≥1
9 sty 20:03
pomoc: m∈<1,
∞) no właśnie taki jest wynik jak podałeś, tylko jak do tego dojść
9 sty 20:07
===:
...prościutko jak po "autobamie"
9 sty 20:08
===:
coby parabola "wylegiwała" się nad osią dla dowolnego x musi zachodzić:
a>0 i Δ<0
Na koniec zauważ jeszcze, że dla m−1=0 ⇒ m=1 otrzymujesz funkcję stałą
(czyli m=1 też uwzglednić w rozwiązaniu)
9 sty 20:13
pomoc: wyszło mi Δ m2−6m+5
9 sty 20:18
pomoc: i co dalej? znowu delte wyliczyć?
9 sty 20:23
===:
pewnie ...ale sprawdź raz jeszcze tą pierwszą deltę
9 sty 20:31