liczby
Michał : Hej mam coś takiego... i nie mam powazny brak wiedzy bo nie potrafię tego rozwiązać. Proszę o
pomoc.
(6√2−√3)2
Poniewaz nie wiem jak to mialbym do konca podniesc do potegi to sobie wymnozyłem
(6√2−64√3)2
I teraz starałem sie zastosowac wzór skróconego mnożenia i tu już słabo...
a2−2ab+b2
72−72√24√3+36√3
Potem musze wynik wymnozyć jeszcze
*√2√3
No cycki opadają, za slaby na to jestem rozpisze mi to ktoś? Ja postaram się zrozumieć co się
będzie działo. Z góry dziękuje i pozdrawiam ciepło <3
9 sty 19:46
nj: (6√2−√3)2=62*(√2−{3})2=36(2−√3)=72−36√3
9 sty 19:55
Michał : Dziękuję

nj wszystko jasne.
to pozwolę sobie zasymulować dalsze obliczenia
72−36
√3*
√2√3=
72
√2√3−36
√6√3=36(2
√2√3−
√6√3)
da się to jeszcze jakoś urposcić czy to wszystko?
9 sty 20:01
Michał : *to wyrażenie 72−36√3 powinno być w nawiasie
9 sty 20:01
5-latek: 72−36√3= 36(2−√3) i tyle
9 sty 20:03
Michał : Tak tak to wiem ale chodzi mi o tem że po wykonaniu tych obliczeń nalezało to jeszcze
przemnożyć
*p{2{
√3} (patrz 1 post 4 linijka od końca)
9 sty 20:05