geometria analityczna
mk: Dany jest okrąg o: x
2+y
2−8x−2y−8=0. Wyznacz równanie ogólne prostej k, która jest styczna do
tego okręgu w punkcie:
B(4,−4)
Pokaże jak ja robie:
okrąg o przekształcam do równania: (x−4)
2+(y−1)
2=25 więs S(4,1)
Teraz obliczam prostą SB:
| | −4−1 | |
wspólczynnik a= |
| −> a=0 więc y=b −> b=−4 to: prosta ma postać y+4=0 |
| | 4−4 | |
Potem obliczam prostopadłą do tej prostej, przechodzącą przez punkt B czyli szukaną k, która
wychodzi: x+4=0
Nie wiem co robię źle, bo w odpowiedziach jest, że szukana prosta to: y+4=0 czyli ta SB. Ktoś
wytłumaczy dlaczego tak?
9 sty 19:46
iteRacj@:
prostej SB nie można przedstawić w postaci kierunkowej!
nie dziel przez zero
9 sty 19:57
Basia: od kiedy wolno dzielić przez 0?
prosta SB nie ma współczynnika kierunkowego, nie jest wykresem funkcji liniowej, bo jest
prostopadła do osi OX
zobaczyłbyś gdybyś sobie zrobił rysunek
pr.SB ma równanie x=4
prostopadła do niej to prosta y=C czyli tutaj y= −4 czyli y+4=0
9 sty 19:59
mk: Tak mi się dzielneło nichcący


, dzięki
9 sty 20:07
Bogdan:
Równanie okręgu: (x − x0)2 + (y − y0)2 = r2, środek okręgu S = (x0, y0).
Równanie stycznej do okręgu w punkcie A(xA, yA) leżącym na okręgu:
(x − xA)(x − x0) + (y − yA)(y − y0) = r2
9 sty 20:17