matematykaszkolna.pl
geometria analityczna mk: Dany jest okrąg o: x2+y2−8x−2y−8=0. Wyznacz równanie ogólne prostej k, która jest styczna do tego okręgu w punkcie: B(4,−4) Pokaże jak ja robie: okrąg o przekształcam do równania: (x−4)2+(y−1)2=25 więs S(4,1) Teraz obliczam prostą SB:
 −4−1 
wspólczynnik a=

−> a=0 więc y=b −> b=−4 to: prosta ma postać y+4=0
 4−4 
Potem obliczam prostopadłą do tej prostej, przechodzącą przez punkt B czyli szukaną k, która wychodzi: x+4=0 Nie wiem co robię źle, bo w odpowiedziach jest, że szukana prosta to: y+4=0 czyli ta SB. Ktoś wytłumaczy dlaczego tak?
9 sty 19:46
iteRacj@: prostej SB nie można przedstawić w postaci kierunkowej! nie dziel przez zero
9 sty 19:57
Basia: od kiedy wolno dzielić przez 0? prosta SB nie ma współczynnika kierunkowego, nie jest wykresem funkcji liniowej, bo jest prostopadła do osi OX zobaczyłbyś gdybyś sobie zrobił rysunek pr.SB ma równanie x=4 prostopadła do niej to prosta y=C czyli tutaj y= −4 czyli y+4=0
9 sty 19:59
mk: Tak mi się dzielneło nichcącyemotkaemotka, dzięki
9 sty 20:07
Bogdan: Równanie okręgu: (x − x0)2 + (y − y0)2 = r2, środek okręgu S = (x0, y0). Równanie stycznej do okręgu w punkcie A(xA, yA) leżącym na okręgu: (x − xA)(x − x0) + (y − yA)(y − y0) = r2
9 sty 20:17