Wyznacz pochodną funkcji P(x)
c: P(x)=√25−x2*(2+x)
Ten pierwiastek mnie denerwuje i nie wiem jak się zabrać za wyznaczanie pochodnej, proszę o
pomoc.
9 sty 19:42
===:
| | 1 | |
P'(x)= |
| *(−2x)(2+x)+√25−x2=... |
| | 2√25−x2 | |
9 sty 20:07
Mila:
np. tak
p'(x)=(
√25−x2)'*(2+x)+
√25−x2*(2+x)'=
| | 1 | |
= |
| *(−2x)*(2+x)+√25−x2*1= |
| | 2√25−x2 | |
9 sty 20:16
c: a czy jeszcze moglibyście mi wytłumaczyć skąd się wzięło *(−2x)
| | 1 | |
(√25−x2) zamieniam na |
| jeszcze mnożę przez (2+x) i wychodzi mi |
| | 2*√25−x2 | |
Więc całość wygląda mniej więcej tak
| | 2+x | |
p(x)'= |
| +√25−x2*1 |
| | 2*√25−x2 | |
9 sty 20:58
Maatema: Chodzi tutaj o pochodną złożenia
niech f=g◯h, f(x)=g(h(x))
f'(x)=g'(h(x))*h'(x)
niech f=g◯h◯z
f(x)=g(h(z(x)))
f'(x)=g'(h(z(x)))*h'(z(x))*z'(x)
Zatem
9 sty 21:23
c: pochodna złożenia znajduje się w zakresie materiałów na maturę rozszerzoną z matematyki?
9 sty 22:53