Klasa abstrakcji
Xn: Wyznacz klasę abstrakcji
R⊂ℤxℤ, (x,y)∊R⇔10|x−y.
Mam przed sobą definicje klasy abstrakcji, ale nadal nie mam pojecia jak ją wyznaczyć... Mógłby
ktos wyjaśnić jak to zrobić krok po kroczku ?
9 sty 18:40
Adamm: trzeba wykazać że jest to relacja równoważności
jeśli mamy jakiś element x który należy do ℤ (ustalony)
10|(x−y) ⇔ ∃k∊ℤ x−y=10k ⇔ ∃k∊ℤ x=10k+y
czyli elementy w relacji się różnią o 10 (co można było przewidzieć)
[0]={0, 10, −10, 20, −20, ...}
[1]={1, 11, −9, 21, −19, ...}
...
[9]={9, 19, −1, 29, −11, ...}
i to są już wszystkie klasy abstrakcji
9 sty 18:46
Basia:
10|x−y ⇔ ∃k∊Z x−y = 10k ⇔∃k∊Z x = y+10k
[y] = {y+10k: k∊Z}
9 sty 18:47
Adamm: tgx − tutaj nawiasy są potrzebne, a przy 10|x−y już nie?
9 sty 18:47
Basia: no już nie mam siły o to walczyć, poddałam się
9 sty 19:01
Xn: Ok. To juz widzę jak zrobic. I próbuje podobnie zrobic przykład R⊂ℛxℛ, (x,y)∊R⇔(x−y)∊ℤ. Jest
zwrotna, jest symetryczna, jest przechodnia czyli jest relacją równoważności.
I klasa abstrakcji, czyli (x−y)∊ℤ⇔∃ k∊ℤ: (x−y)=k⇔∃ k∊ℤ: x=y+k
[0]={0,1,−1,2,−2,...}
[1]={1,2,0,3,−1,...}
[2]={2,3,1,4,0,...}
Tak
9 sty 19:27
Xn: ℛ−zbior liczb rzeczywistych
9 sty 19:28
Adamm: klas abstrakcji tutaj akurat jest nieskończenie wiele
[y]={y+10k: k∊ℤ}
dla y∊[0, 10) to są wszystkie klasy abstrakcji (nie powtarzają się)
9 sty 20:10
Adamm: źle napisałem
[y]={y+k, k∊ℤ}
dla y∊[0, 1) mamy wszystkie klasy abstrakcji, i do tego się nie powtarzają
9 sty 20:11
Xn: Dlaczego tylko dla y∊[0;1)?
9 sty 20:30
Adamm: dla każdego mamy klasę abstrakcji
ale po prostu ułożyłem to tak żebyśmy dostali każdą, ale tylko jeden raz
9 sty 20:41
Xn: Ok. A taki przykład R⊂ℕ
2, xRy ⇔xy jest liczbą parzystą
Zwrotność OK
Symetrycznosc OK
Przechodniosc OK (?)
| | 2n | |
Klasa abstrakcji. xy jest liczbą parzystą ⇔∃ n∊ℕ: xy=2n ⇔∃ n∊ℕ: x= |
| gdzie y≠0 |
| | y | |
Tak
9 sty 22:15
PW: Dlaczego twierdzisz, że "zwrotność OK"?
7.7 jest liczbą parzystą?
9 sty 22:30
Xn: Faktycznie. Dziękuję
9 sty 23:30