Równania różniczkowe
Sta2zeK: Dany jest układ fundamentalny (y1(t), y2(t)) równania liniowego jednorodnego postaci
y′′+p(t)y′+q(t)y = 0.
Dla jakich parametrów α, β ∈ R, para funkcji (u1(t), u2(t)) określonych wzorami
u1(t) = αy1(t) + y2(t)
u2(t) = y1(t) + βy2(t)
jest również układem fundamentalnym tego równania?
Bardzo proszę o pomoc
9 sty 18:39
Adamm: au1+bu2=(αa+b)y1+(a+βb)y2
dowolną funkcję a1y1+a1y2 musi się dać przedstawić w postaci
(αa+b)y1+(a+βb)y2
czyli
a+βb=a2
αa+b=a1 musi mieć zawsze rozwiązanie względem a i b
det = 1−αβ
dla
1−αβ≠0 zawsze dostaniemy rozwiązanie
dla
1−αβ=0 nie zawsze takie rozwiązanie istnieje
czyli dla parametrów spełniających 1−αβ≠0
9 sty 18:56
Sta2zeK: Dziękuję za pomoc
9 sty 19:39