Jak obliczyć średnią z dwóch średnich?
Yhtomit: Jak obliczyć średnią z dwóch średnich?
Średni wynik 12 audytów wynosi 95%
Średni wynik 2 audytów wynosi 50%
Jaki jest średni wyniki audytów?
9 sty 18:31
Basia:
a
1+a
2+.....+a
12 = 12*0,95
a
13+a
14 = 1
i liczymy
| a1+a2+.....+a12+a13+a14 | | 12*0,95+1 | |
| = |
| |
| 14 | | 14 | |
wynik mnożymy przez 100%
9 sty 18:37
Yhtomit: To jeszcze się upewnię − czy można obliczyć tę średnią w szybszy sposób sumując po prostu
obydwie średnie i podzielić je przez 2?
9 sty 19:27
Pytający:
To byłaby średnia podanych średnich, a nie średni wynik pojedynczego audytu.
9 sty 20:18
Adamm: właściwie to pytanie było o średnią z tych dwóch średnich, czyli Basia rozwiązała źle
9 sty 20:19
Pytający:
Właściwie były dwa pytania.
9 sty 21:09
Yhtomit: hm...
Pytanie było o średni wynik audytu.
czyli Basia dobrze rozwiązała?
9 sty 22:20
Pytający:
Tak.
9 sty 22:31