XD
Miko: Nie wiem jak napisać treść tego co mam zrobić XD
Mam napisać Ω rzutu 5 monetami i 5 kostkami.
I teraz nie jestem pewna czy ja dobrze rozumuje

Rzut 5 monetami:
To możemy mieć: {(o,o) , (r,o) , (r,r) (o,r) ...}
Ω= 4 * 5 = 20

Spróbuje mi ktoś wytłumaczyć jak to zrozumieć?
9 sty 18:25
Miko: Albo może jednak tak:
( , , , , ) = 2 * 2 * 2 * 2 * 2 = 25 = 32
9 sty 18:31
Janek191:
Rzut 5 monetami:
Ω = { OOOOO, ROOOO,OROOO,OOROO, OOORO,OOOOR, RROOO,ROROO, ..., RRRRR }
I Ω I = 25 = 32
9 sty 18:35
Miko: A czemu tam jest wartość bezwzględna?
9 sty 18:36
Miko: A 5 kostek to będzie:
6
5 = 7776
9 sty 18:37
Miko: Muszę wypisywać te możliwości?
9 sty 18:40
Miko: Czy wystarczy tylko to działanie i tyle?
9 sty 18:40
Janek191:
I Ω I tak zapisujemy moc Ω, czyli z ilu zdarzeń elementarnych składa się Ω.
9 sty 18:41
Miko: To mój nauczyciel tego nie powiedział, tzn nie używał tej wartości bezwzględnej XD
9 sty 18:42
Janek191:
_
Czasem zamiast I Ω I pisze się Ω
9 sty 18:44