Funkcje
Ręka: Czy iloczyn funkcji ciągłej i nieciągłej w punkcie x0 może być funkcją ciągłą w tym punkcie?
9 sty 18:12
Basia:
sądzę, że nie, ale wolałabym żeby jeszcze ktoś sprawdził
f(x) ciągła w p−cie x
0 czyli lim
x→x0f(x) = f(x
0)
g(x) nie jest ciągła w x
0 (ale określona w x
0) a to znaczy, że:
albo lim
x→x0g(x)=b ≠ g(x
0)
albo ta granica nie istnieje czyli lim
x→x0−g(x)≠lim
x→x0+g(x)
1.
lim
x→x0[f(x)*g(x)] = f(x
0)*b ≠ f(x
0)*g(x
0)
2.
granice lewostronna i prawostronna iloczynu też nie będą równe
jeżeli Twoje wątpliwości budzą np.takie funkcje
f(x)=x
to zwracam uwagę, że h(x) = f(x)*g(x)=1 ale tylko dla x∊R\{0}
9 sty 18:35
Ręka: A czy zatem iloczyn funkcji nieciągłych w punkcie x0 może być funkcją ciągłą w tym punkcie?
9 sty 19:08
karty do gry : f(x) = sgn(x)
g(x) = 0
f(x) * g(x) = 0 − ciągłe w 0.
9 sty 19:11
Basia: a poza zerową?
9 sty 19:19
Ręka: Przepraszam, sgn to nieciągła funkcja? Tak jak 0?
9 sty 19:21
9 sty 20:00