Rozwiąż równanie
Marcin: rozwiąż równanie
2x3−3x2+3x−1=0
9 sty 18:10
Basia: wskazówka:
| 1 | |
| jest jednym z rozwiązań tego równania |
| 2 | |
9 sty 18:12
Marcin: Niestety wskazówki mi nie pomogą bo nie ogarniam równań
9 sty 18:17
Janek191:
| | 1 | |
Podziel lewą stronę przez x − |
| |
| | 2 | |
9 sty 18:31
piotr: 2 x2 − 2 x + 2
2 x3 − 3 x2 + 3 x − 1 : (x−1/2)
2 x3 − x2
−2 x2 + 3 x
−2 x2 + x
2 x − 1
2 x − 1
0
9 sty 18:43
Mariusz:
Można z wzorów skróconego mnożenia skorzystać , bez zgadywania
2x3−3x2+3x−1=0
Wzór skróconego mnożenia na sześcian różnicy
x3+x3−3x2+3x−1=0
x3+(x−1)3=0
Wzór skróconego mnożenia na sumę sześcianów
(x+x−1)(x2−x(x−1)+(x−1)2)=0
(2x−1)(x2−x2+x+x2−2x+1)=0
(2x−1)(x2−x+1)=0
9 sty 19:27