Całka
Neko: Oblicz: ∫1/√1−4x2 dx, w ogóle nie mam pomysłu od czego zacząć, próbuje podstawiać
t = 1−4x2 ale tylko sobie tym utrudniam, nakieruje mnie ktoś na rozwiązanie?
9 sty 17:38
Neko: Dobrze kombinuje? ∫ 1 / √1 − 4x2 dx = | t = √1 − 4x2 dt = −1 / 2√1−4x2 | = −∫ 1 dt ?
9 sty 17:42
piotr: od razu ze wzoru:
| | dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| arcsin(2x) + C |
| | √1−(2x)2 | | 2 | |
9 sty 18:12
Neko: O kurde, dziękuję ci pięknie, że ja tego od razu nie zauważyłem
9 sty 18:19
Mariusz:
Jak ktoś chciałby dostać całkę z funkcji wymiernej to
√1−4x2=(1−2x)t
1−4x
2=(1−2x)
2t
2
(1−2x)(1+2x)=(1−2x)
2t
2
1+2x=(1−2x)t
2
1+2x=t
2−2xt
2
2x+2xt
2=t
2−1
2x(t
2+1)=t
2−1
| | 2t(2t2+2)−4t(t2−1) | |
dx= |
| dt |
| | 4(t2+1)2 | |
=arctan(t)+C
10 sty 08:09