.
Alky: Problem w związku z wynikiem następującej całki:
i teraz problem bo mam 2 pomysły, które dają inne wyniki.
| | 1 | | 1 | |
#1− korzystając ze wzoru ∫ |
| = |
| arctg{x}{a}+C , x≥0 |
| | x2+a2 | | a | |
| | f'(x) | |
#2− korzystając ze wzoru ∫ |
| =ln|f(x)|+C |
| | f(x) | |
Jak to wygląda z fachowego punktu widzenia? Może czegoś nie dostrzegam.
9 sty 17:06
Alky: Mógłby ktoś proszę rozwiać moje wątpliwości, bo troche mnie zmieszało
9 sty 18:03
Basia:
dla dowolnego a
| | 1 | |
masz ∫ |
| dx = ln|x+a|+c |
| | x+a | |
a robisz tak:
t= x+a
dt = dx
| | 1 | |
=∫ |
| dt = ln|t|+C =ln|x+a|+C |
| | t | |
9 sty 18:08
9 sty 18:09
Alky: Tak, to wydaje się dość oczywiste i znam wynik całki ( właśnie dlatego pytam ) ale pytałem
dlaczego nie mogę robić sposobem #1. Wygląda poprawnie. Chodzi o dziedzinę, czy jak ?
9 sty 18:11
Alky: Bo robiąc zadanie ostatecznie dostałem tą całkę którą zrobiłem wg pomysłu 1. Później szukając
innego rozwiąania zrobiłem wg 2 który jest dobry. Pytanie dlaczego nie 1
9 sty 18:13
Basia: owszem;
| | 1 | |
g(x) = |
| Dg=<0;+∞) |
| | (√x)2+1 | |
funkcje nie są równe
9 sty 18:17
Alky: Okej dziękuje za rozwianie wątpliwości
9 sty 18:18