funkcja wymierna
Sara: dla jakich parametrow m równania
a) 2
x=5−2m
b)(1/5)
2+m
2 − 9m +18=0
mają rozwiązania
3 lut 18:43
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: a) 5−2m>0
zgadza się z odpowiedziami?
3 lut 18:50
Basia:
ad.a
2x>0 dla każdego x∊ℛ
stąd
5−2m>0
2m<5
m<52
ad.b
w zapisie czegoś brakuje; prawdopodobnie jakiegoś x
3 lut 18:51
3 lut 18:54
Sara: aa bo kolo 1/5 tam powinien byc x a nie do potegi 2
3 lut 18:57
Basia:
@Prawdopodobieństwo
Zaraz tam zajrzę
3 lut 19:00
Basia:
15x+m2−9m+18=0
tak to ma być ? jesteś pewna ?
to równanie ma rozwiązanie dla kazdej wartości parametru m o wydaje mi się stanowczo zbyt
proste
3 lut 19:02