Udowodnij,że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b takich,że a≥b>0,prawdziwa j
yolka: b2(a+1)≤a2(b+1)
9 sty 17:04
Benny:
| | x2 | |
Pokaż, że f(x)= |
| jest rosnąca. |
| | x+1 | |
9 sty 17:16
yolka: Hmm myślałem,że będzie troszkę prościej bo to temat z dowodami,w którym głownie
zwija się do wzorów skróconego mnożenia no ale tyle sposobów na to zadanie ile ludzi
9 sty 17:24
KTJ: Na lewą stronę (gdzie lewa to ta mniejsza):
a2+a2b−b2a−b2=a2−b2+ab(a−b)=(a+b)(a−b)+ab(a−b)=(a−b)(a+b+ab)≥0
(bo... )
9 sty 19:39
PW: Można spróbować tak (wcale nie łatwiej, jest to rozwiązanie oparte na pomyśle "zamiast mówić o
nierówności dla dwóch zmiennych spróbujmy mówić o nierówności jednej zmiennej z parametrem):
Niech
a = bx,
przy czym z założenia wynika, że x≥1. Badana nierówność ma wtedy postać
b
2(bx+1)≤b
2(b+1)x
2, x≥1, b>0
bx+1≤(b+1)x
2, x≥1, b>0
(1) (b+1)x
2−bx−1≥0
Δ=b
2+4(b+1)=b
2+4b+4=(b+2)
2
√Δ=|b+2| = b+2>0.
Rozwiązaniami nierówności (1) są więc m. in. (tu warto narysować wykres)
Pokazaliśmy, że rozwiązaniami nierówności (1) są m.in. wszystkie x≥1, co jest równoważne
badanej nierówności (jest prawdziwa dla wszystkich b>0 i a≥b).
11 sty 19:48