dx | dx | |||
∫ | =∫ | |||
cos4(x)+sin4(x) | (cos(x)2−sin2(x))2+2cos2(x)sin2(x) |
dx | |||||||||||
=∫ | |||||||||||
|
2 | ||
=∫ | dx | |
2cos2(2x)+sin2(2x) |
2 | ||
=∫ | dx | |
cos2(2x)(2+tg2(2x)) |
2 | ||
dt= | ||
cos2(2x) |
dt | ||
∫ | ||
2+t2 |
1 | dt | |||||||||||
∫ | ||||||||||||
2 |
|
1 |
| |||||||||||
∫ | dt | |||||||||||
√2 |
|
1 | t | |||
= | arctg( | )+C | ||
√2 | √2 |
1 | tg(2x) | |||
= | arctg( | )+C | ||
√2 | √2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |