Granica jest równa:
rozia: 4x−1
lim ________
x−>1/2 2√x−1
Przepraszam, nie mogłam znaleźć sposobu na napisanie lim, mam nadzieje, ze jest czytelne i
proszę o pomoc w rozwiązaniu
9 sty 16:26
Basia:
jeżeli dobrze napisałeś wzór funkcji to po prostu podstawiasz za x wartość 1/2
| | 2−1 | | 1 | | 1 | | √2 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 2√1/2−1 | | | | | | 2−√2 | |
| √2(2+√2) | | 2√2+2 | |
| = |
| = √2+1 |
| 4−2 | | 2 | |
9 sty 16:34
Basia:
| | 1 | |
gdyby x→ |
| nie byłoby już tak miło |
| | 4 | |
nie miało przypadkiem właśnie tak być?
9 sty 16:36