Wykaż,że dla x>0 prawdziwa jest nierówność
Marek: | | 1 | | 4 | |
4+ |
| ≥ |
| skoro x>0 to mogę to przemnożyć przez x2 ? bo jest pierwiastek w |
| | x | | √x | |
mianowniku
9 sty 16:04
Basia:
skoro x>0 to obie strony są dodatnie i najlepiej podnieś obustronnie do kwadratu
potem pomnóż przez x
2
16x
2+8x+1 = 16x
16x
2−8x+1≥0
(4x−1)
2≥0
a to jest prawda dla dowolnego x
9 sty 16:19
Marek: dziekuje
9 sty 16:21
Marek: Skąd tu się wzieło 8? celowy zabieg,żeby powstał wzór skróconego mnożenia czy pomyłka?
9 sty 16:23
Marek: aaa wzor skroconego mnozenia,moje niedopatrzenie
9 sty 16:25
Basia:
podnoszę do kwadratu
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(4+ |
| )2 = 42 + 2*4* |
| + ( |
| )2 |
| | x | | x | | x | |
(a+b)
2 = a
2+2ab+b
2
9 sty 16:27