Calka
Nick: Jak obliczyć
∫√tgx
9 sty 14:59
Basia: a po czym jest całkowanie?
9 sty 15:04
Nick: Oczywiście dx
9 sty 15:11
Basia: czyli to jest ∫√tgxdx czy ∫√xdx ?
9 sty 15:12
Basia: dx nie może być pod pierwiastkiem
9 sty 15:13
Nick: ∫√tgxdx
9 sty 15:19
Basia:
no to t i g to stale czyli masz √tg*∫√xdx = √tg∫x1/2dx
to już potrafisz policzyć?
9 sty 15:20
Nick: Ale to nie stale
Słownie
Całka pierwiastek kwadratowy z tangensa x
Calkujemy po x
9 sty 15:22
Adamm: x=arctg(t
2)
rozkład na ułamki proste
t
4+1=(t
4+2t
2+1)−2t
2=(t
2+1)
2−2t
2=(t
2−
√2t+1)(t
2+
√2t+1)
9 sty 15:22
Adamm: Basia
bez jaj
9 sty 15:23
Basia: nawiasy gryzą?
tgx=t*g*x
tangens z x to tg(x)
jak napisane tak zrobione
9 sty 15:31