Ciagi
5-latek: Wiadomo ze jezeli x
n= b=α
n gdzie α
n jest nieskonczenie male dla n→
∞ to lim n→
∞ x
n=b
Poslugujac sie ta wlasnoscia znalezc granice ciagu o wyrazie ogolnym
Przyklad a) jest rozwiazany tak
| | sin(nπ/4) | |
xn= 3+αn gdzie αn= |
| jest nieskonczenie male dla n→∞ wiec lim n→∞xn=3 |
| | 3n | |
Rozumien ze to zostalo rozwiazne tak
| | 3n+1 | | sin(nπ/4) | |
xn= |
| + |
| wtedy rzeczywiscie bedzie 3+αn |
| | 3n | | 3n | |
Drugi nie jest rozwiazany ale limn→
∞=1
A jakby to rozwiazac jesli np nie wiemy o tej wlasnosci ?
9 sty 14:51
Basia: tam ma być chyba xn+b=an
9 sty 14:53
5-latek: dzien dobry
Basiu 
jest (=)
9 sty 14:55
Basia:
przecież ta własność to nic innego jak szczególny przypadek prawa
lim(an+bn) = lim(an)+lim(bn)
a gdybyś i tego nie wiedział to już raczej granic nie policzysz
wtedy już tylko można zgadywać i sprawdzać swoją intuicję opierając się jedynie na definicjach
tylko po co?
9 sty 15:01
Basia: Dzień dobry; nie może być xn=b=an bo to sensu nie ma; stała b nie może być nieskończenie mała
albo xn+b=an albo xn=b+an
9 sty 15:03
5-latek: Dobrze Basiu
jesli masz moze IA Maron Zdania z rachunku rozniczkowego i cxalkowego jfunkcji jednej
zmiennej to ten przyklad jest na stronie 46 (byc moze u mnie wksuazce jest blad
9 sty 15:12
Basia: błędy drukarskie to nie jest nic nowego ani nadzwyczajnego;nie mam Marona
9 sty 15:14
5-latek: pigor mial ale jego juz nie ma na forum szkoda .
9 sty 15:17