trygonometria
sylwester: dana jest funkcja o wzorze f(x)=x2+sin2α*x−2π dla α∊<0, 2π>
wykaż ze nie istnieje taka wartośc parametru α dla której do wykresu funkcji f nalezy punkt
P=(1, −2π)
3 lut 18:36
Basia:
f(1) = −2π
f(1) = 12+(sin2α)*1−2π=1+sin2α−2π
1+sin2α−2π=−2π
sin2α+1=0
sin2α=−1
sprzeczność;
jeżeli nie popełniłeś jakiegoś błędu w zapisie to:
nie istnieje takie α, dla którego warunki zadania mogłyby być spełnione
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo to ma być f(x) = x2−sin2α*x−2π
albo P(−1;−2π)
3 lut 19:56
sylwester: dziekuje
4 lut 14:06