granica, l'hopsital
Targon:
Lim ax−tg(ax)bx−tg(bx)
x→0
9 sty 14:20
Adamm: b≠0
no i zastosuj
9 sty 14:38
Targon: jak podstawiam za x zero to wychodzi mi u{∞}/{∞} i wtedy robie hospitala ale znowu mam symbol
nieoznaczony
i znowu hospital i znowu i nwm czy jakiś błąd robie?
9 sty 14:41
Adamm: | | a−asec2(ax) | |
=H= |
| = |
| | b−bsec2(bx) | |
| | a | | cos2(bx) | | cos2(ax)−1 | |
= |
| * |
| * |
| |
| | b | | cos2(ax) | | cos2(bx)−1 | |
| cos2(ax)−1 | | a | sin(2ax) | | a2 | |
| =H= |
|
| → |
| |
| cos2(bx)−1 | | b | sin(2bx) | | b2 | |
9 sty 14:44
Targon: przy u{asin(2ax)}/(bsin(2bx)} to jaki x do czego dąży? bo do 0 to da znowu symbol nieoznaczony
9 sty 14:57
Targon: czy znowu tam L'hospitala trzeba?
9 sty 14:58
Targon: ok znowu hospital i wychodzi, są jakieś tipy do takich zadań czy wszystko tak samo się robi?
9 sty 15:00