l. zespolone
Misiek: Z jakich wzorów możemy wyznaczyć argument liczby zespolonej znając jej część rzeczywistą i
urojoną?
Podać wzór na kwadrat liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej.
9 sty 10:10
9 sty 10:19
Misiek: No tak, a cos wiecej? Potrzebuje szczęgółowe oblieczenia na α
9 sty 10:22
Jerzy:
z = x + iy
|z| = √x2 + y2
9 sty 10:27
Misiek: Tyle wystarczy na to? To znaczy wszystko to znałem, myślałem, ze cos innego tutja jest
potrzebne.
Bo ten argument l. zespolonej jest innym argumentem niż argument główny prawdA?
9 sty 10:30
Jerzy:
Tak.
9 sty 10:32
Jerzy:
Tzn, to jest argument główny.
9 sty 10:36
Misiek: A okej, dziekjuje.
9 sty 10:37
jc: Możesz też obliczyć arctg y/x. Musisz przy tym uwzględnić znak x lub y.
W wielu programach komputerowych (c/c++, python, excel,...)
kąt = atan2(y,x).
.
9 sty 10:50
Misiek: A potrafili byście podać i uzasadnić wzór na iloczyn macierzy?
Ta druga częśc 3x cięzsza, bo wzor jeszcze moge znalezc.
Swoją drogą zabawne, ze uzasadnianie teorii przynajmniej dla mnie jest trudniejsze niz samo
zadanie. Mnożenie 2 macierzy jest dosłownie banalne.
9 sty 11:01
jc: Mnożenie macierzy jest uzgodnione ze składaniem przekształceń liniowych.
| | | | | |
Złóż dwa przekształcenia liniowe o macierzach | i | |
| | | |
i odczytaj macierz złożenia. Zobaczysz iloczyn macierzy.
9 sty 11:25
11 sty 13:55
jc: Właśnie o tym napisałem. Przy okazji, nie zawracaj sobie głowy argumentem głównym,
chyba że w zadaniach się pojawia. Jeśli tak, to zwróć uwagę na definicję podaną
przez autora zadania. Chodzi o przedział.
Przy liczeniu iloczynów, potęg i pierwiastków wystarczy zwykły argument.
11 sty 14:04
Misiek: Mam takie pytanie po prostu na teorię. Która odpowiedź byłaby "przystępniejsza"?
11 sty 18:53
Misiek:
12 sty 00:03
5-latek: Mozesz liczyc z
a) sinusa i cosinusa
b) to co ma podane na wikipedeii
| | b | |
c) z tangensa czyli tgφ= |
| jesli z= a+bi |
| | a | |
Zalezy wszystko od sytuacji .
12 sty 09:47
Misiek: Okej, dzieki.
12 sty 15:35