Wyznacz x,y
jacko : Algebra
Liczby zespolone
Wyznacz x,y∊R z równania (1+2i)x+(3−5i)y=1−3i
9 sty 03:09
Mariusz:
Rozwiąż układ równań
x +3y=1
2x −5y=−3
9 sty 03:19
sfsdfsd: edfsdfsdfsfdsfsdfsdf
9 sty 12:07
sfsdfsd: hsuafajdzsgsdgsdgsdgsd
9 sty 12:07
sfsdfsd: hahahahahaha
9 sty 12:07
Janek191:
(1 + 2 i) x + ( 3 − 5 i) y = 1 − 3i
x + 2x i +3 y − 5y i = 1 − 3i
(x + 3 y) + (2 x − 5 y) i = 1 − 3 i
więc
x + 3 y = 1 ⇒ x = 1 − 3 y
2 x − 5 y = − 3
−−−−−−−−−−−−−−−−
2*( 1 − 3 y) − 5 y = − 3
2 − 6 y − 5 y = − 3
− 11y = − 5
−−−−−−
| | 5 | | 11 | | 15 | | 4 | |
x = 1 − 3* |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp.
==================
9 sty 15:37
jacko: dzieki
9 sty 23:05