Pochodna
www: Dobrze liczę pochodną?
| | 2sin2x | |
y' = |
| = [(2sin2x ln2 2sincosx 3cos2x − 2cos2x 3cos2x |
| | 3cos2x | |
ln3 2cosx (−sinx))]/(3
2cosx)
W odp jest trochę inaczej, ale możliwe że poprostu uproszczone. Mogę podać jak coś
9 sty 00:10
Eta:
podaj tę odp
9 sty 00:49
Eta:
y= 2
sin2x/ 3
1−sin2x
y
'=............
9 sty 00:54
9 sty 09:56
www: Czyli widzę, że się zgadza ( po tym twoim przekształceniu już wiem co z czego)
Mam jeszcze taką pochodną:
y=(sin
6x +cos
6x)
y'=6sin
5x*cosx −6cos
5x sinx
W odpowiedziach mam
9 sty 10:02
Jerzy:
| | 1 | | 3 | |
..... = −6(sinxcosx(cos4x − sin4x) = −3sin2x* |
| cos2x = − |
| sin4x |
| | 2 | | 2 | |
9 sty 10:23
www: No tak.. Dziękuję Jerzy i Mila
9 sty 10:24
Jerzy:
| | 3 | |
może za szybko: = −3sin2x(cos2x − sin2x)(cos2x + sin2x) = −3sin2xcos2x = − |
| sin4x |
| | 2 | |
9 sty 10:26
www: Rozumiem
9 sty 15:16