matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że zachodzi równość
Teresa95:
Wykaż, że zachodzi równość
√
2
−1
5
√
2
−7
=
3
√
√
2
+1
5
√
2
+7
8 sty 23:46
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
8 sty 23:48
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
1
=
√
2
− 1
√
2
+ 1
natomiast:
1
= 5
√
2
− 7
5
√
2
−7
8 sty 23:50
ZKS:
Sprawne oko zauważy wzór skróconego mnożenia. 5
√
2
± 7 = (
√
2
± 1)
3
8 sty 23:51
Eta:
8 sty 23:53