| (−1)n2 | ||
xn= | jest nieskonczenie maly dla n→∞ | |
| 53√n+1 |
| 1 | 1 | |||
Znalezc wskaznik N poczawszy od ktorego punkty xn naleza do przedzialu (− | , | |||
| 10 | 10 |
| 2 | 2 | 2 | 1 | |||||
|xn|= | < | < | = | |||||
| 53√n+1 | 53√n | 23√n | 3√n |
| 1 | ||
Zatem |xn|<ε gdy n> | wobec tego lim n→∞xn=0 | |
| ε3 |
| 2 | 2 | |||
|xn| = | < | |||
| 53√n + 1 | 53√n |
| 1 | ||
zatem n > | ||
| (2ε/5)3 |
| 1 | 1 | 1 | |||
< | = | ||||
| 3√n | 3√(n3) | n |
| 1 | ||
zatem |xn| < ε gdy n> | ||
| ε |
| 1 | ||
masz |xn| < | i przyjmujesz < ε | |
| 3√n |
| 1 | 1 | 1 | |||
< ε ⇔ | < ε3 ⇔ n > | ||||
| 3√n | n | ε3 |
| 2 | ||
|xn| = | < ... chcemy się pozbyć 'niewygodnego' +1 , no to go olewamy, bo jest | |
| 53√n + 1 |
| 2 | ||
w mianowniku ... < | < ... chcemy się pozbyć tych stałych w liczniku i mianowniku | |
| 53√n |
| 2 | ||
... to z 5 robimy 2 ... to jest w mianowniku, więc nie ma problemu ... < | = | |
| 23√n |
| 1 | ||
| 3√n |
zauważ, że pierwszy i drugi krok to 'zmniejszanie mianownika' (czyli zwiększanie wartości
całego wyrażenia) ... równie dobrze w drugim kroku zamiast zmienić 5 na 2 to mogli w liczniku
zmienić 2 na 5 ... efekt byłby taki sam